Wat heeft coaching mij veel gebracht en wat ben ik blij dat ik er nu zelf ook goed in ben geworden. Dat ik nu mensen mag bijstaan in hun ontwikkeling vind ik geweldig. Een paar jaar geleden ben ik, door het boek “Start Vandaag met Lichter Leven” door spiritueel leraar Robert Bridgeman, op een pad gekomen van liefde en geluk. Een heel verschil met hoe het ervoor was. Ik zocht het geluk in veel en knetter hard werken. Dit heeft mij veel gebracht maar ik had nooit een duurzaam gevoel van ‘er zijn’. Hard werken bracht me veel vaardigheid en beloning in het professioneel bestaan, mijn persoonlijk leven stond praktisch stil. Afgezien van wat vrienden en kennissen had ik weinig warmte in mijn leven. Ik herinner me letterlijk de woorden ‘nu ben ik ver van mezelf’ toen ik weer eens in een vliegtuig zat, terugkomend van een werkopdracht. Eenzaam en afgeleid, dat was het.

Portretfoto door Eelkje Colmjon https://eelk.nl

Ik heb wel liefde in mijn leven gekend, via vriendinnen die lang of kort bleven plakken. Er was eindelijk iemand die voor mij koos! En dan gingen de remmen pas goed los, vaak was het een relatie met enorme afhankelijkheid. Een kritische vrouw om te behagen geeft veel voldoening als zij haar goedkeuring geeft. Helaas maar tijdelijk, door het najagen van die voldoening leverde ik ook veel in. Tot op het laatst niets meer van mijn eigenheid over was omdat ik alles had omgevormd om te voldoen. Met zo’n persoon leven, op de lange termijn, is helemaal niet leuk. De relatie op basis van afhankelijkheid houdt geen stand.

Lange tijd heb ik gedacht dat ik kapot was en de wereld heel. Dat ik achterstond en daardoor harder moest werken dan anderen, meer mijn best moest doen om te gedijen in deze wereld. Deels komt dat door een opvoeding door een kritische ouder, deels omdat ik weinig aan school had gedaan en daardoor zonder diploma aan mijn werkend leven begon. Een overlevingsstrijd om een bestaan op te bouwen begon. Dit harde werken heeft zich wel uitbetaald. Uiteindelijk succes behaald in de IT-sector nadat ik in deeltijd mijn HBO informatie en informatiekunde diploma heb gehaald. Na 15 jaar uitvoeren van technische functies in de Informatie Technologie ben ik leidinggevende geworden. Hierin bleken mijn ‘people skills’ behoorlijk goed te werken en heb ik een team van ongeveer 25 IT Architecten, Consultants en Projectleiders mogen aansturen in high tech projecten die ver buiten de Europese grenzen reikte.

Via het boek en de coaching in het Lichter Leven traject heb ik geleerd om het geluk van binnenuit te ervaren. Hoe je alles van jezelf durft te accepteren en zodoende kwam ik erachter wie ik ben. Belangrijker nog, wie ik niet ben. Ik heb geleerd wat ik nodig heb om mezelf aardig te vinden, van mezelf te houden. Te erkennen wat ik nodig heb en dat mezelf ook te geven. Ik heb ervaren wat er gebeurt als je opmerkzaam naar jezelf toe en lief voor jezelf durft te zijn.

Ik heb ervaren dat ik helemaal niet kapot ben en nooit ben geweest. Dat mijn gedrag en levensituatie voortkwamen uit angst, trauma en aangeleerde overtuigingen. Een heel gezond gevolg op hele ongezonde situaties. Die overtuigingen en trauma heb ik met succes kunnen aanpakken met diverse leraren en coaches. Mijn eerste coach Marinka van Aken, Robert Bridgeman, Altazar Rositer en vele anderen ben ik heel erg dankbaar dat ik door inzet van technieken, leren van soms eeuwen oude wijsheden en energiewerk los ben gekomen. Dat ik de muur tussen mezelf en liefde heb ik kunnen afbreken, de zelf aangelegde ketenen heb ik van me afgeworpen. Gelukkig ben je nooit klaar, er blijft altijd nog genoeg te ontwikkelen. Gelukkig vanuit de wetenschap dat ik heel ben, er mag zijn en dat ik mezelf mag ontwikkelen in een richting die me nog meer dient.

Ik heb me zodoende zo sterk gemaakt dat ik voor mijn eigen geluk kon kiezen, waardoor je nog sterker wordt. Die kracht gebruik ik om anderen te helpen. Dat doe ik op door vrijwilligerswerk te doen bij de Hiv Vereniging en bij Stichting Vitalis. Ik doe ook aan projecten mee via Because we Carry. En natuurlijk wil ik mensen helpen door te helpen bij een duurzame verbetering van hun geluk door coaching.

(Portret foto door Eelkje Colmjon: Eelk.nl)