Haha! We gaan naar Lesbos! Een prachtige onderneming die van alles zal oproepen: onduidelijkheid, vreugde, weerstand en wat al niet meer. De eerste stap was snel genomen, maar hoe ga je het aanpakken? Alleen al het geld inzamelen…. Misschien ben je benieuwd naar wat werkt en wat niet zo goed bleek te werken bij anderen? Hierbij wat praktische informatie en tips van iemand die het al twee keer gedaan heeft.

 

Denk na over de timing!

Het is fijn om op tijd te beginnen met voorbereiden maar vanaf welk moment ga jij jouw vrienden en familie informeren over jouw reis en dat je geld inzamelt? Ik heb er toen voor gekozen om twee maanden voor mijn reis te beginnen, eerder kan maar dan is er het risico dat mensen het wel hebben gezien.

Wat is er precies nodig voor de reis?

  • de vliegreis naar Mytilini, Griekenland (varieert sterk per seizoen)
  • Weekbudget voor Because we Carry (8.000 euro per groep)
  • 2 huur auto’s voor een week (ongeveer 280 euro totaal, 20 euro per dag per auto)
  • Boodschappengeld / ‘uit eten’ budget (zo gek als je het maakt, 25 euro per dag?)

Eenmaal in Lesbos mag je gebruik maken van het team huis. Vanzelfsprekend gaat de meeste aandacht uit naar de vluchtelingen en is het huis een noodzakelijk onderkomen voor vrijwilligers. Het huis zelf is eenvoudig ingericht maar toch comfortabel, het gebeurt wel eens dat Because we Carry een ander huis huurt voor de vrijwilligers.
Het leven in Lesbos is een stuk goedkoper dan in Nederland. Dat merk je bij de boodschappen en bij het eten in de horeca. Uit eten is, als je het kan missen, een uitstekend idee om te doen. Koken voor je team is namelijk misschien niet het leukste karwei na een dag op het kamp. De horeca heeft erg te lijden gehad onder de vluchtelingenstroom dus je helpt dubbel door lekker uit eten te gaan.

Wees eerlijk als je om donaties vraagt:

Het helpt om bij jezelf na te gaan waartoe je bereid bent en wat goed voelt. Er zijn opties mogelijk:

  • Alleen donaties vragen voor Because we Carry en jouw reis helemaal zelf betalen
  • Jouw reis, de leefkosten daar en het weekbudget uit jouw donaties betalen

Het is van belang dat je duidelijk hebt hoe je wilt inzamelen voor je van start gaat. Er is ook het budget vanuit het Jaarprogramma.

Wees duidelijk als het om donaties gaat:

Als je eenmaal duidelijk hebt waarvoor je geld ophaalt kan je het ook verwoorden. Onderstaande teksten heb ik gebruikt bij mijn facebook ‘campagne’ om geld op te halen. Hierbij geef ik aan dat al het geld naar de ontbijtjes gaat. Als je ook geld ophaalt voor je reis is het fijn om dat eerlijk te vermelden.

De foto’s die je mag gebruiken staan hier: https://drive.google.com/drive/u/0/folders/0B-TQ3UsavTxQdDdvaWFVX0hoWDg

Je kan ervoor kiezen om een heel persoonlijk verhaal te schrijven over jouw beweegredenen of omstandigheden. Zoals Erik hier op Facebook doet: https://m.facebook.com/erik.degraaf.39/posts/1654156444679177?pnref=story

Voorbeeld tekst NL:

Van .. tot en met … 2019 ga ik naar Lesbos als vrijwilliger bij het vluchtelingen kamp Kara Tepe via Because We Carry. De stichting Because We Carry (https://www.becausewecarry.org/) doet verbazingwekkend goed werk voor mensen die alles wat ze bezaten achter zich lieten om te vluchten naar een veiliger oord. Vluchtelingen in Kara Tepe, hele families inclusief baby’s, slapen daar in tijdelijk onderdak soms voor maanden, soms voor jaren.
Ons team gaat doen wat nodig is om hun dagen wat lichter te maken. We gaan ontbijt rondbrengen, muziek maken, yoga geven en kinderen vermaken. Alles wat maar kan, alles wat maar nodig is.
Ik kijk er zelf erg naar uit maar ben ook best een beetje zenuwachtig. Ik besef maar al te goed hoe goed ik het hier heb, ik ben fysiek en mentaal sterk, ik leef in een veilig en vredig land. Ik ben in de positie om te helpen.
Mijn vraag aan jou is: Wil jij mij helpen?
Ons team heeft zich voorgenomen 8.000 euro op te halen. We gaan ontbijt rondbrengen en ieder ontbijt kost 1 euro. Iedere euro die je doneert geeft letterlijk iemand zijn ontbijt die week. Dus zelfs het kleinste bedrag maakt een groot verschil daar. Het wordt enorm gewaardeerd. We realiseren ons dat het om veel geld gaat, We hebben er een goed gevoel bij dat genoeg mensen willen bijdragen. Ik zou het enorm waarderen als jij zo iemand bent.

Voorbeeld tekst Engels

From .. till …2019 I am going to Lesbos to volunteer at the Kara Tepe Refugee Camp. The foundation Because We Carry (www.becausewecarry.org) does amazing work there for people who have left everything they own behind them. Refugees in Kara Tepe, whole families including babies, sleep in temporary housing, sometimes for months, sometimes years.
Our team is going to do what it can to lighten their days if even just a little. We will give the refugees breakfast, make music, teach yoga, entertain kids and do whatever we can, whatever is needed.
Needless to say I am looking forward to this, and yes – I am a little nervous too. I realise I am very lucky, I am physically and mentally strong and I live in a safe and peaceful country. I am in a position to help.
My question is: CAN YOU HELP ME?
Our team needs to raise at least €8000 euros.
One breakfast costs 1 euro. Literally every euro you donate will feed someone. So even the smallest amount will make a big difference and will be enormously appreciated. We realise this is a lot of money but we are confident there are enough people out there willing to pitch in. If you are one of them – I am eternally grateful.

Wees origineel

De eerste keer dat ik naar Lesbos ging was rond mijn verjaardag. Ik heb een verjaardagsfeestje gegeven waarbij ik aangaf dat ik geen kadootjes wilde. Ik wilde uitsluitend donaties voor Lesbos.

Anderen hadden success met op donatie gebaseerde yoga lessen. Het verkopen van koek en taartjes. Een sponsorloop bij de vereniging. Alles kan en als je het met meer mensen doet is het wel zo praktisch.

De tweede keer dat ik ging heb ik me uitsluitend gericht op donaties na oproepen op facebook. Dat heeft ook heel goed gewerkt.

Wees praktisch

Maak het makkelijk om te storten. Bijvoorbeeld met tikkies: https://www.tikkie.me/particulier
Ik had tikkies aangemaakt voor 5, 10, 15, 25, 50, 100, 150 euro via de app. Inmiddels kan de Rabobank app ook betaalverzoeken aanmaken.
In mijn ervaring storten mensen sneller geld met tikkies dan gewoon je bankrekeningnummer posten.

Zodoende haal jij het geld op en stort je het later naar Because we Carry, eventueel via de Bridgeman Foundation. Vergeet er niet bij te zetten welk team je steunt als je geld overmaakt!

Categorieën: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *